HAKKIMDA

İşletme Bölümü mezunu olmama rağmen iş hayatımda bilgisayar sektöründe deneyim kazandım. Bu deneyimimi akademik anlamda da desteleyebilmek için, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Hocaları tarafından yürütülen ve bölümün temel 8 dersini kapsayan, Bilgi Teknolojileri Sertifika Programını tamamladım. Eğitim konusuna duyduğum özel ilgi nedeniyle, DEÜ Buca Eğitim Fakültesi'nde Pedagojik Formasyon eğitimi aldım.

Günümüzde bilişim sistemlerinin hayatımızın her anını kapsadığının farkındayız. Teknolojinin hayatı kolaylaştırıcı yanı yadsınamaz. Ama elbette olumsuz yanlarını da göz ardı edemeyiz. Teknolojinin tüm olumlu ve olumsuz etkilerini düşünerek, ondan en iyi şekilde yararlanmanın yollarını aramamız gerektiğini düşünüyorum. Bu arayış içinde dünyadaki gelişmelere de ayak uydurabilmemiz bir zorunluluktur. Bilişim derslerinin son yıllarda bir çok ülkede zorunlu ders olarak okutulduğunu gözlüyoruz. Bu ülkeler; gelecek nesillerinin, bilgi işlemsel düşünme yaklaşımını kazanarak, hayata hazırlanmaları gerektiğinin farkında. Biz de bu farkındalığa bir an önce varmalı ve eğitim müfredatlarımızı bu amaca yönelik hazırlamalıyız.

Yapay zeka, makine öğrenmesi, derin öğrenme, büyük veri(big data) analizi gibi konuların tartışıldığı ve geliştirildiği günümüzde, çağa ayak uydurmak zorundayız. Ama bunu yaparken özellikle insan yanımızı unutmaktan sakınmalıyız. Örneğin; "üretimi, doğaya zarar vermeden, sürdürülebilir ve verimli şekilde nasıl planlayabiliriz?" sorusunu belki yapay zeka ile işbirliği içinde yanıtlayabiliriz. Bunun gibi hayati sorularımızı ve sorunlarımızı çözebilmenin yolu olarak da teknolojik gelişmelerden yararlanabilmek mümkün. Gelecek nesilleri bu yaklaşımla yönlendirebiliriz, yönlendirmeliyiz.

Son olarak çocukların tablet ve telefonlarla çokça vakit geçirmelerinden yakınan ailelerin kaygılarına yönelik söylemek istediklerim var. Evet, haklısınız. Sizin döneminize göre çok farklı davranıyorlar. Gereğinden fazla zamanı tablet, telefon, bilgisayar ile geçiriyorlar. Öyleyse onlara dışarı çıkıp oyun oynamalarını sağlayacakları farklı etkinlikleri de önerelim. Örneğin; pazar günü ailece açık bir alanda sabah kahvaltısı yapın, bir spor karşılaşmasına gidin. Sinemaya, tiyatroya götürün onları. Ama telefonlarınızı sadece gün sonunda kurcalayın lütfen. Onlara önce biz örnek olacağımızı unutmayalım.

Ayrıca sadece tüketimi değil, yaratacağımız olanaklarla üretimi de deneyimlesinler. Maker kavramını araştırın lütfen. Çocuklarınız için ne kadar çok şey yapabilecek olduğunuzu fark edeceksiniz.Birlikte kek yapmak da, birlikte bir alet tamir etmeye çalışmak da, birlikte web sayfası tasarlamayı öğrenmek de bu kavramın içinde.

Ben elimden geldiğince bu konu üzerine bildiklerimi aktarmaya çalışacağım. Sayfam üzerinden hazırladığım e-kitaplarıma ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz. Örneğin web tasarımını çocuğunuzla birlikte öğrenmeye ne dersiniz?

Bana göre; hayatın amacı gelişmek, anlamı paylaşmaktır.

Bu sayfamdan, umarım olumlu anlamda hayatlarına dokunabildiklerim olur. Bütün beklentim bu.